Season 1: Food can change the world
Virtuous initiatives to build more sustainable, inclusive food systems are emerging worldwide. Through this series on food, CIRAD aims to give a voice to these experiments. Each episode highlights a lever for transforming food systems, illustrated by an example on the ground and presented by a CIRAD scientist and one of our partners.
Le podcast du Cirad « Nourrir le vivant », s'est ouvert sur une première saison intitulée L’alimentation change le monde. Au cours de six épisodes, chacun rythmé par une expérience de terrain au Sud, découvrez différents leviers de transformation de nos systèmes alimentaires. De la restauration scolaire à l’agroécologie, en passant par les indications géographiques, prenez goût au voyage (et aux solutions) !
Season 2: Keeping biodiversity alive
The living world cannot be kept in a glass case. This is the topic for the second season of the podcast. A month ahead of COP15 (biodiversity) in Montreal in December 2022, CIRAD launched six episodes from all four corners of the planet: Brazil, Senegal, Zimbabwe, Gabon, Vietnam, and Réunion.
Nourrir le vivant, le podcast du Cirad, revient pour une deuxième saison consacrée à la biodiversité. De la forêt amazonienne aux vergers d’Asie, en passant par la paysannerie africaine, découvrez comment les interactions entre les humains, les plantes, les animaux, le sol ou encore le climat, font naître la richesse du monde vivant.
Season 3: Climate | Cultivating solutions
Climate change is increasingly affecting a number of countries. In tropical regions, which are the most severely affected, people are already testing practical solutions for tomorrow's farming systems. Agroforestry, water management, African cereals and carbon-neutral pastoralism are all covered in this third series of the CIRAD podcast, which looks at the ingenious techniques that are helping the agricultural sector along the road to sustainability.
Dans cette troisième saison, six nouveaux épisodes de Nourrir le vivant vous invitent à explorer plusieurs pistes vers une agriculture plus résiliente face au changement climatique. Burkina Faso, Colombie, Sénégal, Nicaragua, Tunisie, Cambodge : embarquez pour un tour du monde passionnant !
Season 4: Plants, animals and humans: One Health
How can we stop animal diseases being transmitted to humans? Can we restore degraded soils in which nothing seems to want to grow? Are there any viable alternatives to pesticides? This fourth season looks at the interconnections on which the living world is built. There is just one certainty: all types of health are interlinked, and if we do not look after the planet, we will not be able to look after people.
Prendre soin de l'état de la planète, c'est prendre soin des gens. Pour la saison 4 de Nourrir le vivant, partez explorer ces connexions qui font des santés, "une seule santé".
Season 5: What will the farming systems of the future look like?
To mark CIRAD's 40th anniversary, its latest series of podcasts is looking back on some of the main issues facing the agricultural world. Crop biodiversity, carbon credits, land disputes, and so on… agriculture is changing, in both North and South. What if we looked in the rear view mirror to find the farming systems of the future?
À l’occasion des 40 ans du Cirad, Nourrir le vivant vous propose de revenir sur quelques-uns des grands enjeux du monde agricole. Biodiversité cultivée, crédits carbone, conflits fonciers… Au Sud comme au Nord, l’agriculture se transforme. Et si, pour mieux envisager l’avenir, on jetait un coup d’œil dans le rétroviseur ?
The podcasts are currently only available in French.